לאחר שיקולים רבים, הוטל החודש מס על דירה שלישית. החוק ייכנס לתוקף ב-1.1.2017, שיעור המס יהיה כ-1% מערך הנכס, בהתאם לאומדן של שווי למ"ר, כך שסכום המס החודשי לא יעלה על 1500 ₪ . בעל הדירות, יהיה רשאי לבחור אילו מהדירות שבבעלותן תיחשבנה לדירה שלישית לצרכי מס. במידה ולא תהיה בחירה של בעל הדירות, רשות המסים, תגבה מס על הנכס הזול ביותר מבין השלושה. למשל מי שיש ברשותו שלוש דירות, הדירה הזולה מבין השלושה ששוויה נניח יהיה מיליון שקל, ישלם מס בשיווי של 10,000ש"ח בשנה. המטרה של המס החדש, הינה הורדת מחירי הדיור. מס זה, מעודד ישראלים לא לרכוש דירה שלישית, או לחלופין, למכור את הדירה השלישית שבבעלותו.
השיקול של בעלי הנכסים שצברו סכום גבוה של כסף עם השנים, היא לא להפקיד את הכסף בבנקים בגלל הריבית הנמוכה שהבנק מעניק שנמוכה אפילו יותר מהאינפלציה.
היתרון בהטלת מס על דירה שלישית
רעיון זה של הטלת מס על דירה שלישית מהווה כמה יתרונות, כגון הפחתת הכדאיות להחזקת דירה להשקעה, כך שתשתחררנה אלפי דירות לשוק, מה שיוריד את מחירי הדיור, כאשר ישנו היצע רב. מס זה, יכניס לקופת האוצר כמה מיליארדי שקלים, מה שיהווה עוד יתרון כאשר ישנו בור תקציבי שרק גדל עם השנים. צמצום האי שוויון גם הוא מטרה נוספת של מיסוי זה.
חסרונות על מיסוי דירה שלישית
על החסרונות של מיסוי דירה שלישית עדיין לא הזכרנו, אך קחו למשל תסריט כזה: הדירות ירדו ובעלי הדירות, ימצאו את עצמם עם דירה, אשר ערכה בקיזוז משכנתא שלילי. השאלה היא, האם מדינת ישראל, תעביר לבעלי הנכסים מס רכוש שלילי?. ישנן מדינות בעולם, אשר שיטה זו קיימת וחלק מהכנסות המדינה מהסעיף הזה היא שלילית בגלל סיבות אלה. ברגע שהמס ייכנס לתוקפו, רבים מבעלי הנכסים, יבצעו העברה ללא תמורה לילדיהם או נכדיהם. אך גם את התסריט הזה, לקחו בחשבון. יש כאלה שיעדיפו עדיין לשמור את הדירה השלישית על שמם עדיין, כך שיעילות המיסוי לא תיפגע, אך השאלה היא האם מיסוי זה ישפיע על שינוי ההתנהגות בקרב המשקיעים?
ייתכן ומיסוי זה, יגרום למשקיעים ישראלים לרכוש יותר דירות בחו"ל, בגלל מיסוי על דירה שלישית והרווח של שכירות מכמה דירות בחו"ל שיהיה שוויה של דירה אחת בישראל, יהיה משתלם עבורם וכבר אנו רואים נהירה של הרבה משקיעים ישראלים בנכסים הנמצאים מחוץ לגבולות ישראל.
לקריאה נוספת: http://www.masclopedia.co.il/international-taxation